apartmani crna gora
Lista želja (0)
Početna
Rent a car Crna Gora
Avio karte
Rent a Yach Crna Gora
Turističke informacije
Apartmani Crna Gora
Rimski mozaici u Risnu - Risan je najstariji grad u Bokokotorskom zalivu

Risan je najstariji grad u Bokokotorskom zalivu. Datira čak iz 3. veka prije nove ere. Risan je bio glavni grad Ilirske kraljice Teute, središte pomorstva, zanatstva i trgovine ilirske države. U Risanskom zalivu nailaze se tragovi života iz praistoriskog doba. O tome svjedoče arheološki spomenici kao što su: tumuli (gomile), pećine i naselja sa tragovima bedema. Iz turskog doba ostala su iznad Risna dva utvrdjenja, Grkavac i Velenjak. O životu praistoriskog čovjeka na samoj obali Risanskog zaliva jasno ukazuju dva lokaliteta:pećina Spila iznad Perasta i okapina, tj.stijena u Lipcima. Praistorijski crteži na stijeni su drugi po starini na jadranskoj obali i svjedoče da je Boka Kotorska bila naseljena u mlađe kameno i rano bronzano doba, 3000 godina prije nove ere (prije pojave indoevropskih Ilira). Risan je dobio ime po ilirskom plemenu Rizoniti,koje ga je osnovalo. Risan je bio poznat još u antičkom dobu kao najstariji grad Boke Kotorske. Prvi pomen Risna, kao grada nalazimo i u djelima antičkih pisaca..gdje pišu ”da se pod najezdom rimljana 229.g.p.n.e. ilirska kraljica Teuta sa vojskom sklonila u utvrđeni gradić Rizon koji leži u Rizonskoj rijeci” . Čitav današnji bokokotorski zaliv nazivao se Risanski zaliv. Risanska kula-citadela je bila rezidencija kraljice Teute i kralja Agrona,sina Pleuratovog, iz plemena Ardijeja i jednog od najpoznatijih ilirskih kraljeva. Prema legendi kraljica Teuta se pred najezdom rimljana bacila sa stijene Gradine koja se i danas nalazi izvan Risna i daje karakter akropole.. Druga legenda povezuju crteži na okapini u Lipcima i Teutino blago.”Ko uspije da dešifruje crteže na stijeni, došao bi dio načina kako da otvori blagajnu ilirske kraljice.


Rimski mozaici u Risnu iz 3. v.p.n.e

Rimski mozaici predstavljaju veliku vrijednost u čitavom kompleksu rimskog stvaranja.Otkriveni kompleks (oko 790m2) i rimska vila sa pet prostorija i figurom Hipnosa u mozaiku.Hipnos potiče iz grčke mitologije. U rimskoj umjetnosti Hipnos je prikazivan na mozaicima i sarkofazima. Mitologija kaže da je dva puta uspavao čak i Zevsa, koji je htio da ga baci u more, ali jenašao zaštitu u krilu noći. Hipnos je zamišljen kao lijep, krilati mladić, koji granom, potopljenom u vode rijeke zaborava. Naučnici tvrde da je ovo jedina mozaična figura božanstva sna u svijetu. Risan se nalazi u najsjevernijem dijelu Boke Kotorske između planine Orjen(1895m) i Lovćena (1749m). Dužina risanskog zaliva iznosi 4.5km a širina 2.9km. Ovo je područje međunarodni komitet UNESKO unio u Listu svjetske kulturne baštine u kategoriji najviše vrednovanog međunarodnog ranga. Risan pripada zoni mediteranske struje. Po analizi broj dana sa temperaturom preko 25 °C je 124 dana a ispod 0 °C je 4,3. dana. Risanskom zalivu pripadaju pred Perastom i dva divna ostrva (školja), koji su pravi ukras Bokokotorskog zaliva. Prvi je prirodno ostrvo Sv. Đorđe koji se pominje još u (XII v.) Na školju su Francuzi izgradili tvrđavu, za koju je vezana legenda o nesrećnoj ljubavi Peraštanke Katice i Anta francuskog oficira iz vremena francuske okupacije Boke (1806-1813g).

Drugi je, oko 115m dalje prema sjeverozapadu, Gospa od Škrpjela, vještačko “ostrvo jedrenjaka”, jer je nastalo potapanjem jedrenjaka, zaplijenjenih tuskih galija oko jedne hridi započeto (XV vijeku). Srednjevjekovna ulica Gabela (XVII vijek) predstavlja istorijsko-ambijentalnu cjelinu kojom je vršen transport robe između primorske luke i kontinentalnog zaleđa. Autentičan ulični pokrivač, izveden od krupnog rječnog oblutka, podijeljen je dijagonalama u mnogobrojna polja. Stilsko-hronološke analize gradnje kuća duž Gabele pokazuju da najstariji objekti mogu poticati iz perioda baroka, tj. XVII-XVIII vijeka.Palata Ivelić se nalazi u centralnoj zoni Risna, sa istočne strane glavne ulice Gabela. Palata je sagrađena u XVIII vijeku i pripadala je porodici Ivelić.

Jedan od najznačajnijih predstavnika porodice je grof Marko Ivelić (1740-1825).

Autor teksta: Pavle Popović, Risan


Apartmani Risan - na ovoj lokaciji KLIKNI

Ukupni kapacitet : 4 apartmana ( 15 kreveta)

Apartmani za duhovni mir i odmor

Apartmani su 200 m udaljeni od plaže

Apartmani su 50m udaljeni od pekare

Apartmani su udaljeni 22 km od Aerodroma Tivat, 17 km od Kotora i 27km od Herceg Novog

Izleti se mogu organizovati do: svetilišta Ostrog; Crkvice (austrijske tvrđave); barkom do ostrva; automobilom do nacionalnih parkova Lovćen, Skadarsko jezero, Biogradska gora, Prokletije i Durmitor.

Apartmani shodno kategorizaciji tri zvijezdice.

Bezbjedan i osvjetljen parking ispred kuće.

Uplovljavanjem njemačkog kruzera FTI Berlin dužine 140 metara danas u 11 sati u Kotoru počinje ovogodišnja glavna nautička sezona a završava se 2. decembra, brodom Costa Mediterane 293 metra.

"Putnicima i posadi broda koji plovi pod malteškom zastavom, na rivi će biti priredjena svečana dobrodošlica uz razmjenjivanje plaketa, priganice i med i nastup Gradske muzike, rekao je u našem programu Vasilije Kusovac, izvršni direktor Luke Kotor.

Prema najavi iz A.D. Luka Kotor, u toku ovog mjeseca uploviće i brodovi: Viking Star, Seabourn Sojourn, Le Lyrial, Oceana, Zuiderdam, Norwegian Jade, MSC Musica, Mein Schiff 3, Silver Cloud i Silver Wind "Ukupan broj brodova koji će pristati i vezati se u Luci Kotor, ove godine je 420 sa preko 420. 000 putnika, što predstavlja 20 posto više brodova i oko 40 posto više turista, što je značajan porast. I sa jahti očekujemo još 10.000 putnika kao i povećanje broja jahti, jer imamo pogodnosti koje crnogorsko zakonodavstvo pruža u oblasti čartera jahti i nautičkog turizma.

Zadržali smo iste kompanije za saradnju a ove godine sa nama je i nova kompanija Aida koja će imati promotivno putovanje sa njemačkim turistima.

Italijanska kompanija MSC umjesto prošlogodišnjih 18 dolazaka brodova povećava na 33, kao i nekoliko desetina novih dolazaka brodova kompanije Costa, što bitno utiče na povećanje broja dolazaka kruzera i turista u Kotor.

„Luka Kotor, nekad i danas" – naziv je izložbe fotografija grupe autora koja će danas obilježiti početak kruzing sezone. Njeno otvaranje je zakazano za 19 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu a organizatori su Opštinska javna ustanova Muzeji, Galerija solidarnosti i Luka Kotor".

©Sva prava zadržana. 2021. AccommodationInMontenegro.com |