apartmani crna gora
Lista želja (0)
Početna
Rent a car Crna Gora
Avio karte
Rent a Yach Crna Gora
Turističke informacije
Apartmani Crna Gora
Čuvajte se skrivenih troškova na putovanju

Skriveni troškovi na putovanju mogu Vas iznenaditi!!

Preskupa Wi-Fi konekcija, takse za odlazak iz zemlje… Možda vas ovo neće uznemiriti kada punog novčanika krenete u luksuzni rizort, ali ako planirate niskobudžetno putovanje sa striktno određenim dnevnim budžetom, ovi skriveni troškovi vas mogu veoma poremetiti. Zato kada sledeći put budete planirali svoje putne troškove, obavezno u računicu uključite i ovih 11 stavki, koje mnogi putnici previde, ili ni ne znaju za njihovo postojanje.


Prevoz od/do aerodroma Preuzeto sa: travelmagazine.rs

Rezervisali ste avionsku kartu i uračunali sve pripadajuće poreze i takse, ali da li se vaša destinacija nalazi odmah pored aerodromske zgrade? Bilo da se radi o taksiju, Uber-u, shuttle prevozu, kombiju, vozu ili nekom drugom prevozu, za prevoz od ili do aerodroma uračunajte bar 10 eura.

Šta možete da uradite: Ako odsedate u hotelu, pozovite ih pre polaska i pitajte da li organizuju svoj shuttle prevoz od i do aerodroma. Svaki drugi prevoz pokušajte da unapred rezervišete, jer ćete verovatno dobiti bolju cenu. Ukoliko se vozite taksijem ili Uber-om, pitajte da li postoji opcija flat rate (unapred definisana cena vožnje).

Ulazne i izlazne takse

Mnoge zemlje imaju ulazne i/ili izlazne takse, koje mogu da variraju u zavisnosti od dužine boravka.

Šta možete da uradite: Ova taksa se obično plaća na aerodromu, ali je nekada uključena u cenu vašeg turističkog aranžmana ili u cenu avionske karte. Zato pre puta ovo obavezno proverite sa svojom agencijom ili aviokompanijom.

Viza

I nije baš skriveni trošak, naročito ako za vizu morate da aplicirate unapred. Međutim, ako putujete na neku od destinacija gde se viza kupuje na ulasku u zemlju, lako možete prevideti ovaj trošak tokom računanja putnih rashoda. Inače, cene viza se veoma razlikuju od zemlje do zemlje, pa se o tome dobro raspitajte u ambasadama i konzulatima država koje planirate da posetite.

Roming

Naravno da tokom odmora u Indoneziji ne planirate da zovete roditelje i prijatelje svakog dana, ali moguće je da ćete se naći u urgentoj situaciji kada će biti neophodno da koristite svoj telefon. Ukoliko pri sebi nemate lokalnu SIM karticu, cena poziva će se obračunati po standardnoj roming tarifi, odnosno, vrlo verovatno – papreno.

Šta treba da znate: Informišite se kod svog provajdera o cenama roming usluga, a ako planirate duži boravak na destinaciji, možda bi bilo pametno da kupite i lokalnu SIM karticu.

Napojnice

Kao što smo pisali u brojnim tekstovima na ovu temu, zemlje širom sveta imaju različite običaje u vezi sa davanjem bakšiša. Negde se on podrazumeva, dok se na drugim mestima smatra teškom uvredom.

Šta možete da uradite: Istražite pre putovanja destinaciju koju planirate da posetite, kako ne bi došlo do ovakvih kulturoloških nesporazuma, kao ni neočekivanih udara na vaš novčanik. Jer se napojnice ne daju samo u restoranima. Tu su i sobarice i osoblje u hotelima, barmeni, vozači taksija…

Parking i putarine

Ako putujete kolima, svakako ste izračunali koliko će vas otprilike koštati gorivo, ali da li ste u cenu putovanja uračunali i putarine i vinjete koje morate da kupite u nekim zemljama?

Šta treba da znate: Istražite svoju rutu i uz pomoć Interneta ćete lako saznati koliko iznose i ovi dodatni troškovi. A ukoliko odsedate u hotelu, pre puta proverite imaju li parking koji možete besplatno da koristite, ili ćete morati da odvojite dodatni novac za „smeštaj“ svog ljubimca. Ako i grad obilazite kolima (što je, ubrzo ćete shvatiti, veoma nepraktično za većinu destinacija), moraćete da u troškove puta uračunate i cenu gradskih parkinga.

Finansijske transakcije, menjačnice i bankomati

U zavisnosti od banke kod koje imate otvoren račun i platne kartice, zavisiće i visina nadoknade koju plaćate pri transakcijama i podizanju novca sa bankomata u inostranstvu.

Šta možete da uradite: Informišite se u matičnoj banci o ovim troškovima pre puta, kako biste mogli da ukalkulišete ovaj trošak u svoje planove.

Visoke cene na aerodromu

Poznato vam je da ćete sve što kupujete na aerodromima platiti i višestruko više nego što biste inače, pa ukoliko već planirate kupovinu knjiga, suvenira, pa čak i časopisa i jastučića za vrat, nemojte to ostavljati za poslednji trenutak. Takođe imajte na umu da ćete se susresti sa višom cenom dodatnog čekiranog prtljaga, nego što je slučaj kada to unapred plaćate online.

Hitni slučajevi

Hitne slučajeve, naravno, ne možete predvideti. Ali postoji nešto što možete da uradite kako biste sa ovim situacijama mnogo lakše izašli na kraj.

Šta treba da uradite: Jednostavno, uplatite putno osiguranje, nemojte žaliti taj novac! Ukoliko imate ograničeni putni budžet, verovatno ćete razmišljati ovako: „Zašto da dajem tolike pare za osiguranje, kada mi se nikada ništa nije desilo na putovanju.“ Ali ako razmislite o ceni troškova medicinskih usluga u mnogim zemljama, shvatićete da je suma koju odvajate za putno osiguranje minimalna, i može vam potencijalno uštedeti stotine, pa i hiljade eura medicinskih troškova. Putno osiguranje je posebno poželjno ako idete u zemlje u razvoju, ako rentirate auto ili planirate sportske ili avanturističke aktivnosti.

Boravišne takse i drugi hotelski troškovi

Ah, skriveni hotelski troškovi, vrebaju iza svakog ćoška. Preskočićemo apsurdne cene grickalica i pića u mini-baru, ali ćemo spomenuti da neki hoteli naplaćuju i mesto u svom frižideru za vašu hranu. Tu su i naduvane cene parkinga, WiFi konekcije, a u nekim hotelima se dodatno plaća i korišćenje klima uređaja.

Šta treba da radite: Pre nego što se odlučite za neki hotel, obavezno putem interneta proverite kako je ocenjen od strane bivših gostiju. Na ovaj način ćete saznati mnogo, ne samo o skrivenim troškovima koje u hotelu naplaćuju, već i o tome kakve su sobe ili usluga.

Refundiranje PDV-a

Porez na dodatu vrednost varira od zemlje do zemlje, a ukoliko planirate da vam se nakon kupovine u inostranstvu PDV refundira, treba da znate da u tom slučaju morate biti upoznati sa procedurom refundiranja koja važi u toj zemlji, kao i da se pre kupovine raspitate u kojim radnjama je moguće ostvariti ovo pravo, kao i pri kupovini koje robe.

Šta treba da uradite: Dobro se raspitajte pre putovanja kako ovo funkcioniše, kako biste odlučili da li ste spremni da se upuštate u ceo poduhvat. U zemljama EU, na primer, kada kupujete u radnji koja vam daje ovu mogućnost (i za to se raspitajte, jer maloprodajni objekti nisu u obavezi da vam nude robu oslobođenu od poreza), morate da pokažete pasoš kako biste dokazali da ste stranac, a zatim ćete morati da popunite odgovarajući obrazac. Postoji čak i mogućnost da zbog usluge koju vam prodavnica pruža, ona za sebe zadrži deo refundiranog PDV-a kao nadoknadu, a najbolje je da to odmah proverite sa prodavcima. Na kraju ćete dobiti fakturu, koju ćete zajedno sa kupljenom robom i popunjenim formularom pokazati carinicima, koji na formular moraju da lupe pečat. Bez njega, refundiranje nije moguće. Važno je pomenuti i da račun u principu ne treba da bude manji od 175 eura, ali to može da varira od članice do članice EU. Na većim aerodromima postoji mogućnost da vam odmah refundiraju novac.

Preuzeto sa: travelmagazine.rs

Uplovljavanjem njemačkog kruzera FTI Berlin dužine 140 metara danas u 11 sati u Kotoru počinje ovogodišnja glavna nautička sezona a završava se 2. decembra, brodom Costa Mediterane 293 metra.

"Putnicima i posadi broda koji plovi pod malteškom zastavom, na rivi će biti priredjena svečana dobrodošlica uz razmjenjivanje plaketa, priganice i med i nastup Gradske muzike, rekao je u našem programu Vasilije Kusovac, izvršni direktor Luke Kotor.

Prema najavi iz A.D. Luka Kotor, u toku ovog mjeseca uploviće i brodovi: Viking Star, Seabourn Sojourn, Le Lyrial, Oceana, Zuiderdam, Norwegian Jade, MSC Musica, Mein Schiff 3, Silver Cloud i Silver Wind "Ukupan broj brodova koji će pristati i vezati se u Luci Kotor, ove godine je 420 sa preko 420. 000 putnika, što predstavlja 20 posto više brodova i oko 40 posto više turista, što je značajan porast. I sa jahti očekujemo još 10.000 putnika kao i povećanje broja jahti, jer imamo pogodnosti koje crnogorsko zakonodavstvo pruža u oblasti čartera jahti i nautičkog turizma.

Zadržali smo iste kompanije za saradnju a ove godine sa nama je i nova kompanija Aida koja će imati promotivno putovanje sa njemačkim turistima.

Italijanska kompanija MSC umjesto prošlogodišnjih 18 dolazaka brodova povećava na 33, kao i nekoliko desetina novih dolazaka brodova kompanije Costa, što bitno utiče na povećanje broja dolazaka kruzera i turista u Kotor.

„Luka Kotor, nekad i danas" – naziv je izložbe fotografija grupe autora koja će danas obilježiti početak kruzing sezone. Njeno otvaranje je zakazano za 19 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu a organizatori su Opštinska javna ustanova Muzeji, Galerija solidarnosti i Luka Kotor".

©Sva prava zadržana. 2021. AccommodationInMontenegro.com |