apartmani crna gora
Lista želja (0)
Početna
Rent a car Crna Gora
Avio karte
Rent a Yach Crna Gora
Turističke informacije
Apartmani Crna Gora
CRNA GORA - PRISTUP MORU NE SMIJE DA BUDE OGRANIČEN

„Zakonom o morskom dobru je predviđeno da obala pripada svima, u državnoj je imovini i nijedan dio obale ne bi smio da bude ograničen za pristup građanima“ – rekla je Radio Kotoru pi-ar „Morskog dobra“ Jelena Jelušić. Kako je kazala, nedozvoljeno je da pristup plaži i moru brane vlasnici imanja koja se graniče sa zonom morskog dobra, a zakonom je predviđeno da upravo moraju obezbijediti pristup građanima i turistima.

„Kupališta su javna i moraju biti dostupna svima. Ukoliko nisu hotelska, 50% kupališta mora da bude oslobođeno za korišćenje bez plažnog mobilijara. Ukoliko je hotelsko kupalište, može se koristiti plažni mobilijar na 100% kupališta, međutim, ispred svakog kupališta, tj. na ulazu, stoji i skica koja predviđa gdje se plažni mobilijar može postaviti, a ugovor o zakupu se definiše koliko tačno ležaljki i suncobrana se može postaviti. Ovo je predmet kontrole turističke inspekcije i služba kontrole morskog dobra je tu da pomogne, s tim što nema nadležnost za izricanje kazni, postavljanje nekih uslova i sankcionisanje zakupaca. Osim na kraju sezone kad pravimo analizu ugovora i ako je bilo kršenja možemo raskinuti ugovor. Naravno, te podatke o kršenju ugovora dobijamo od turističke inspekcije“ – kazala je Jelušić. Po njenim riječima, turisti i građani se uvijek mogu obratiti zakupcu, „Morskom dobru“ i inspekciji ako smatraju da su njihova prava ugrožena.

Izvor: Radio Kotor

Uplovljavanjem njemačkog kruzera FTI Berlin dužine 140 metara danas u 11 sati u Kotoru počinje ovogodišnja glavna nautička sezona a završava se 2. decembra, brodom Costa Mediterane 293 metra.

"Putnicima i posadi broda koji plovi pod malteškom zastavom, na rivi će biti priredjena svečana dobrodošlica uz razmjenjivanje plaketa, priganice i med i nastup Gradske muzike, rekao je u našem programu Vasilije Kusovac, izvršni direktor Luke Kotor.

Prema najavi iz A.D. Luka Kotor, u toku ovog mjeseca uploviće i brodovi: Viking Star, Seabourn Sojourn, Le Lyrial, Oceana, Zuiderdam, Norwegian Jade, MSC Musica, Mein Schiff 3, Silver Cloud i Silver Wind "Ukupan broj brodova koji će pristati i vezati se u Luci Kotor, ove godine je 420 sa preko 420. 000 putnika, što predstavlja 20 posto više brodova i oko 40 posto više turista, što je značajan porast. I sa jahti očekujemo još 10.000 putnika kao i povećanje broja jahti, jer imamo pogodnosti koje crnogorsko zakonodavstvo pruža u oblasti čartera jahti i nautičkog turizma.

Zadržali smo iste kompanije za saradnju a ove godine sa nama je i nova kompanija Aida koja će imati promotivno putovanje sa njemačkim turistima.

Italijanska kompanija MSC umjesto prošlogodišnjih 18 dolazaka brodova povećava na 33, kao i nekoliko desetina novih dolazaka brodova kompanije Costa, što bitno utiče na povećanje broja dolazaka kruzera i turista u Kotor.

„Luka Kotor, nekad i danas" – naziv je izložbe fotografija grupe autora koja će danas obilježiti početak kruzing sezone. Njeno otvaranje je zakazano za 19 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu a organizatori su Opštinska javna ustanova Muzeji, Galerija solidarnosti i Luka Kotor".

©Sva prava zadržana. 2021. AccommodationInMontenegro.com |